Show all

PROJEKAT MODERNIZACIJE PLATNOG SISTEMA

20.10.2023. Predstavnici Udruženja banaka Crne Gore prisustvovali su prezentaciji Viceguvernerke g-đe Zorice Kalezić i saradnika gdje su informisani o preduzetim koracima i najavama Centralne banke Crne Gore vezano za  buduću saradnju sa bankama na najavljenim projektima. Na prezentaciji je istaknuto da je za uspješnu realizaciju projekta modernizacije neophodno koordinirano i pravovremeno djelovanje svih zainteresovanih strana.

Centralna banka kreće u Projekat Modernizacije, odnosno nadogradnje postojećeg Platnog sistema. Osnovni motiv i cilj je obezbjeđivanje podrške Platnog sistema za novi ISO 20022 standard, globalni otvoreni standard za format platnih poruka, koji postojeći sistem trenutno ne podržava. Novi standard donosi sa sobom potpuno novu strukturu elektronskih poruka koje razmjenjuju učesnici platnog sistema. Novi format i obogaćeni sadržaj, uz hijerarhijski struktuirane podatke unutar poruka, pružaju dodatne mogućnosti u unapređenju AML procedura i sprječavanja pranja novca, kao i dobru osnovu za detaljnije ekonomske analize i shodno tome donošenja boljih finansijskih odluka. Ova aktivnost je vrlo aktuelna i na globalnom nivou, a standardizacija prekograničnih plaćanja će olakšati i pojednostaviti buduće povezivanje platnih sistema, što će imati pozitivne efekte i za krajnje korisnike ovih usluga.

Dodatno, u toku su aktivnosti Crne Gore u procesu pripreme kandidature za pristupanje SEPA-i („Single Euro Payments Area“), odnosno jedinstvenom području platnog prometa u eurima, a jedan od osnovnih tehničkih zahtjeva u tom procesu je i obezbjeđivanje primjene ISO 20022 XML formata platnih poruka. Od novembra 2025.god. postojeći kanal distribucije poruka preko SWIFT-a neće biti moguć, već unaprijeđen po standardu ISO 20022.