Show all

PREDSTAVLJEN IZVJEŠTAJ SVETSKE BANKE ZA ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA

Na dan 19.10.2023. predstavnici Udruženja banaka Crne Gore prisustvovali su predstavljanju redovnog ekonomskog izvještaja Svjetske banke o ekonomskim kretanjima u zemljama Zapadnog Balkana, sa naglaskom na pokazatelje za Crnu Goru.

U najkraćem nalaz WB je da nakon usporavanja u 2023, očekuje se umjereno ubrzanje ekonomskog rasta na Zapadnom Balkanu na 3 posto u 2024, u uslovima daljeg oporavka u Evropskoj uniji, glavnom trgovinskom partneru ovog regiona, dok bi niža inflacija trebalo da doprinese rastu raspoloživog dohotka i pruži podršku potrošnji, navodi se u novom, danas objavljenom Redovnom ekonomskom izvještaju Svjetske banke.

Tempo rasta koji će region zabilježiti u 2024. biće brži nego u 2023, ali stopa rasta može biti niža za 0,1 posto od one koju je Svjetska banka prognozirala u prethodnom, aprilskom izdanju ovog izvještaja. Projekcija rasta za 2025. ostala je nepromijenjena i iznosi 3,5 posto.

Između zemalja ipak postoje razlike u brzini oporavka i povratka na nivoe ostvarivane prije pandemije. Rast je u Crnoj Gori i Albaniji u 2023. bio snažniji od očekivanog, čemu je između ostalog doprinijela uspješna turistička sezona, a u 2024. se može djelimično usporiti. Prema projekcijama, rast će se u 2024. ubrzati u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, kao i na Kosovu, pod uticajem povećanja potrošnje i investicija.