Show all

SASTANAK SA GUVERNEROM CENTRALNE BANKE CRNE GORE

29.06.2023. Predstavnici Udruženja banaka Crne Gore i Predsjednici Upravnih odbora kreditnih intitucija održali su sastanak sa Guvernerom Centralne banke Crne Gore i njegovim timom povodom razmatranja:

1)         Izmjene i dopune Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja epidemije zarazne bolesti COVID 19 i situacija u Ukrajini

2)         Mogućnosti i ograničenja isplate dividende

3)         Ostalo, gdje su se sagledavali neki aktuelni procesi u sistemu, mimo osnovne teme.

Centralna banka Crne Gore CBCG najavila je mogućnost relaksiranja pojedinih mjera kojima bi finansijskim institucijama bilo djelimično, ili u potpunosti omogućeno da isplaćuju dividende akcionarima.

 “Ukidanjem ove mjere bi se, shodno najboljoj EU praksi, kreditnim institucijama koje ispunjavaju regulatorne zahtjeve, omogućilo da isplate iznos dividende u iznosu koji neće narušiti sigurnost poslovanja kreditne institucije, odnosno da isplatom dividendi  neće doći do narušavanja poštovanja svih regulatorno propisanih zahtjeva i interno utvrđenih limita”, navedeno je iz CBCG.

Na sastanku je razgovarano o stanju u bankarskom sektoru, ključnim bankarskim indikatorima, te reviziji mjera za ublažavanje negativnih uticaja korona virusa na finansijski sistem, koje je Centralna banka u kontinuitetu donosila od 2020. godine.

Na sastanku je konstatovano da je bankarski sektor visoko likvidan i solventan, te da kapital i depoziti kontinuirano rastu, uz istovremeno smanjenje nekvalitetnih kredita. Guverner Žugić je istakao da su banke pokretač rasta crnogorske ekonomije, i podsjetio na najnovije podatke, prema kojima trenutni koeficijent adekvatnosti kapitala iznosi 18,94%, nivo depozita je povećan za 80 miliona u odnosu na prethodni mjesec, dok NPL na kraju maja iznosi 5,94%. Na sastanku je takođe saopšteno da su sve banke uplatile sredstva za Sanacioni fond za 2023. godinu”, saopšteno je iz CBCG I da Fond raspolaže već sa sredstvima koja relaksiraju moguću krizu u nekoj od manjih banaka u sistemu.