Show all

ODRŽANA PREZENTACIJA “TRANSFERNE CIJENE U CRNOJ GORI”

četvrtak 27.april 2023. godine u Podgorici kroz saradnju sa kompanijama Mazars Group i Demanda iz Beograda, održana je prezentacija – radionica na temu transfernih cijena u Crnoj Gori. Predavači su bili Alan Abazović i Srna Knežević, a prisustvivali su predstavnici banaka članica UBCG. Ova tema , koja je jedna od najznačajnijih u Evropi i svijetu, obuhvatila je teme prilagođene konkretnim vrstama transakcija :

– Pozajmice između povezanih lica;

– Dobit ogranaka inostranih banaka;

– Usluge menadžmenta i IT-a između povezanih lica;

– Garancije i kontra garancije između članica Bankarskih grupacije.

Učesnici su u interaktivnoj radionici imali priliku da razriješe dileme i postave veliki broj pitanja koja će im pomoći u daljem radu.

Dostavljanje i posjedovanje dokumentacije o transfernim cijenama: Zakon o porezu na dobit pravnih lica kada je u pitanju propisana dokumentacija o transfernim cijenama-Studija, poznaje dva oblika upotrebe te dokumentacije, i to:

  1. dostavljanje propisane dokumentacije o transfernim cijenama poreskom organu zajedno sa poreskom prijavom, i
  2. posjedovanje dokumentacije o transfernim cijenama bez obaveze dostavljanja poreskom organu zajedno sa poreskom prijavom, ali sa obavezom dostavljanja po pozivu poreskog organa. Posebna varijanta ovog oblika je ”posjedovanje skraćene dokumentacije” o transfernim cijenama, koju objašnjavamo u nastavku.

Ova mogućnost je predviđena u zavisnosti od kategorije poreskih obveznika, odnosno da li je poreski obveznik veliki poreski obveznik ili ne.