Show all

DIGITALNE VALUTE CENTRALNIH BANAKA I BLOKČEJN TEHNOLOGIJE

26.04.2023. Predstavnici UBCG kao partner CBCG u procesu digitalizacije finansijskih usluga su pozvani na prezentaciju i radionicu firme Ripple iz SAD.Porast beskontaktnih transakcija, e-trgovine, plaćanja pametnim telefonom ili skeniranje QR kodova, kao i sve veća popularnost biometrije, potvrđuju da digitalizacija nije samo pogodan dodatak za potrošače, već vitalni deo oporavka ekonomija. Inicijativa Centralne banke Crne Gore je korak dalje, a oslikava se kroz saradnju sa kompanijom Ripple u cilju razvoja strategije i realizacije pilot programa za pokretanje prve digitalne valute u zemlji – digitalne valute centralne banke (CBDC) ili nacionalnog stejblkoina.

Projekat će proći kroz nekoliko faza, uključujući identifikaciju praktične primjene digitalne valute, ili nacionalnog stabilcoina, te dizajn za simulaciju njenog stavljanja u promet i upotrebe pod kontrolisanim uslovima.

Prilikom prezentacijen navedeno je da zajedno sa partnerima i širom zajednicom programera, Ripple identifikuje slučajeve u kojima će kripto tehnologija inspirisati nove poslovne modele i stvoriti prilike za veći broj ljudi. Svakim svojim rješenjem, Ripple doprinosi održivijoj globalnoj ekonomiji i planeti – povećavajući pristup inkluzivnim i skalabilnim finansijskim sistemima, uz isticanje neutralnosti ugljenika u blokčejn tehnologiji i zelene digitalne imovine, XRP. Na taj način ispunjava se misija izgradnje kripto rješenja za svijet bez ekonomskih granica.