Show all

SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA MINISTARSTVA FINANSIJA

Na dan 7.04.2023.god. u MiF održan je konstruktivan sastanak na kojem su bili prisutni predstavnik Ministasrstva Finansija Crne Gore, državni sekretar g-din Ilija Vukčević, predstavnik Uprave prihoda i Carina g-din Bojan Andrejević, a predstavnici Udruženja banaka Crne Gore i odgovarajućeg odbora pri Privrednoj Komori su bili g-din Miloš Miketić i Generalni sekretar UBCG g-din Bratislav Pejaković. Na sastanku je dogovorena obnova aktivnosti uvezivanja baze podataka Uprave prihoda i Carina i baze podataka banaka, gdje ovaj dopis predstavlja i obnovu inicijative koja je pravno, organizaciono i tehnički obrađena.

Inicijativa je u skladu stava Savjeta za konkurentnost i procesa digitalizacije našeg društva, koje je aktuelizovano i stavom Vlade, CBCG i MiF. Podaci bi bili parametrizovani, što znači isti za sve banke, a podaci koji bi se uzimali iz baze PU definisani su i predstavljeni predstavnicima Poreske uprave i carine Crne Gore u ranijim susretima. Pored ubrzanja realizacije zahtjeva za kreditima kod banaka, sigurni smo da bi i urednost poreskih obaveza obveznika u sistemu bio na većem nivou od dosadašnjeg, a time i kvalitetnije punjenje budžeta, jer uslov za dobijanje kredita bi bila realna slika plaćanje poreza i doprinosa, kao i prikazan iznos plate prijavljen kod Poreske uprave.

Pored navedene inicijative, iskoristili smo priliku da podsjetimo na dopis UBCG prema PUCG od 05.10.2022.god. u vezi realizacije FATCA obaveza. Naime, obavješteni smo o aktivnostima, neformalno, od namjere raspisivanja tendera za softwersko rješenje do očekivanih rokova implementacije. Dopisom je skrenuta pažnja na pitanja o kojim bi bankari željeli da budu pravovremeno obavješteni, gdje je uvažavanje i definisanje testnog perioda od krucijalne važnosti. Naglašeno je da bi banke bile zahvalne ukoliko bi imali i formalnu informaciju o aktivnostima u vezi FATCA realizacije zarad pravovremene pripreme u samim bankama.