Show all

NACIONALNA FINTECH STRATEGIJA

U sklopu aktivnosti u projektu Nacionalne fintech strategije, u Podgorici je 6.aprila u prostorijama CBCG održan sastanak sa predstavnicma Grupe pružalaca finansijskih usluga.

Sastanku su prisustvovali:

  • u ime Udruženja banaka Crne Gore: Bratislav Pejaković, Bojan Burić i  Žana Mijović Vukčević
  • u ime Udruženje-Nacionalni biro osiguravača Crne Gore: Boris Šaban
  • predstavnik kompanije FINVEO: Aleksandar Đuričković
  • predstavnik kompanije Financial Solutions: Aleksandar Konatar
  • predstavnici CBCG: Zorica Kalezić, Andrija Jovović i Valentina Bulatović

Sastanak je održan u sklopu aktivnosti Projekta izrade Nacionalne fintech strategije. Na početku su predstavnici CBCG upoznali učesnike sa trenutnim statusom  na definisanju organizacionih struktura koje bi u Projektu zastupale stavove ostalih  identifikovanih grupa učesnika: Regulatora,  Vladinih organa, Obrazovnih institucija i IT (fintech) sektora.

Sama tema sastanka je bila posvećena razmatranju mogućih  opcija organizacione strukture koja bi koordinirala rad u ime Grupe Pružalaca finansijskih usluga u Crnoj Gori koji čine: kreditne institucije,  platne institucije, lizing društva, faktoring društva, društva za otkup potraživanja, mikrokreditne finansijske insitucije, društva za osiguranje, društva za posredovanje u osiguranju, društva za zastupanje u osiguranju, preduzetnici-zastupnici u osiguranju, agencije za pružanje drugih usluga u osiguranju, ovlašćeni aktuari, investiciona društva i ovlašćene kreditne institucije, investicioni fondovi, dobrovoljni penzioni fondovi, kao i odgovarajuća strukovna udruženja  (Udruženje banaka CG i Udruženje-Nacionalni biro osiguravača CG).

Učesnici su se složili da bi najpraktičniji predlog bio da se iskoriste postojeći odbori u okviru Udruženja banaka Crne Gore koji bi se za potrebe ovog Projekta proširili sa predstavnicima Udruženja-Nacionalnog biroa osiguravača i predstavnika ostalih pružalaca finansijskih usluga koji za to iskažu interesovanje.

CBCG je preuzela na sebe zadatak da uputi inicijalni mail predstavnicima ostalih pružalaca finansijskih usluga koji nemaju svoja udruženja, da im predoči predlog o koordiniranom načinu aktivnosti i da ih pozove da se, ukoliko žele da učestvuju u izradi i implementaciji Nacionalne fintech startegije, izaberu svoje predstavnike i obrate  se UBCG kako bi bili uključeni u rad budućeg tijela.

Sa druge strane, predstavnici oba Udruženja su se saglasili da će razmotriti ovaj predlog sa svojim članovima i u roku od 7-10 dana poslati povratnu informaciju o konačnom stavu.