Show all

GLOBALNA NEDELJA NOVCA

Udruženje banaka Crne Gore u Globalnoj sedmici novca

Globalna nedelja novca  je godišnja planetarna proslava, koju je pokrenuo Child&Youth Finance international (CYFI), sa lokalnim i regionalnim događajima i aktivnostima koje imaju za cilj da inspirišu djecu i mlade da uče o novcu, štednji, stvaranju sredstava za život, zapošljavanju i postajanju preduzetnicima. Ovogodišnji Evropska sedmica novca traje od 20-26. marta, kako bi se finansijskim obrazovanjem unaprijedio nivo finansijske pismenosti i omogućilo djeci, mladima i građanima sticanje finansijske kompetencije, nužne u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu. Iz godine u godinu aktivnosti se tematski  usklađuju s aktuelnim okolnostima svjetske ekonomije. Moto ovogodišnjih aktivnosti je „Planiraj svoj novac, zasadi svoju budućnost“ i fokusirana je na održivost i podizanje svijesti pojedinca u kontekstu finansijskog ponašanja prema okolini i društvu.

 Generalno gledano, obrazovanje djece i mladih o njihovim socijalnim i ekonomskim pravima i obavezama je ključno za stvaranje generacije sposobnih odraslih ljudi koji mogu da donose mudre odluke za svoju budućnost

 Važno je za djecu i mlade da grade pametne navike štednje od ranog djetinjstva kako bi kultivisali ključne vještine upravljanja novcem za kasnije u život. Razvijanje vještina za život, ili dobijanje preduzetničke obuke, podržava djecu i mlade da odgovorno razmišljaju o svojoj budućnosti, karijeri, da razvijaju svoje sklonosti i usavršavaju se u oblastima koje vole, a koje će im omogućiti kvalitetan život, ili izgrade sopstveni poslovanje i razvoj svoje karijere.

Udruženje banaka Crne Gore i ove godine ima pojačane aktivnosti u ovom smislu kroz predavanja koja će održati po školama i fakultetima Crne Gore podržavajući finansijsku edukaciju djece i mladih.