Show all

Web prezentacija Evropske investicione banke

Udruženje banaka Crne Gore po pozivu, particiralo je na web prezentaciji Evropske investicione banke održanoj 7. februar 2022. godine, gdje su prezentovani rezultati za 2021.god. realizovani na Zapadnom Balkanu.

Investicije EIB na Zapadnom Balkanu dostigle su 853 miliona eura u 2021. godini, povećavajući podršku za zelene i digitalne projekte

  • EIB je tokom 2021. godine investirala 853 miliona evra na Zapadnom Balkanu, podržavajući mobilisanje investicija u regionu u iznosu od gotovo tri milijarde evra.
  • EIB podržava brz i zeleni oporavak regiona, sa 1,7 milijardi evra već realizovanih u okviru finansijskog paketa Tima Evropa za kovid-19.
  • Zapadni Balkan će dodatnu finansijsku i ekspertsku podršku pokretanjem EIB Global, novog ogranka EIB-a osnovanog da bi se ubrzalo finansiranje izvan Evropske unije (EU)
  • U skladu sa Ekonomsko-investicionim planom Evropske Komisije i novom strategijom pod nazivom Globalni prolaz (Global Gateway), EIB je 2021. godine investirala 257 miliona evra u održive projekte u regionu.
  • EIB je digitalnom sektoru u regionu obezbedila gotovo 200 miliona evra, čime je Grupacija EIB postala jedan od glavnih finansijera digitalne transformacije na Zapadnom Balkanu.
  • Banka EU je u 2021. godini investirala 560 miliona evra za mala i srednja preduzeća, što im je pomoglo da održe likvidnost i investicije, prilagode se novim okolnosti, očuvaju postojeća i stvore uslove za otvaranje novih radnih mesta.

 Grupacija Evropske investicione banke (Grupacija EIB), banka Evropske unije (EU), ukupno je 2021. godine investirala 853 miliona eura širom Zapadnog Balkana za održivi razvoj, zelenu tranziciju, digitalizaciju i podršku malim preduzećima. Prošle godine je EIB investirala 560 miliona eura u mala i srednja preduzeća, pomažući im da se oporave, prilagode i nastave da otvaraju nova radna mesta.

Da bi povećala svoje lokalno prisustvo i pojačala finansijsku i tehničku pomoć za zemlje izvan EU, Grupacija EIB je osnovala EIB Global, sa ciljem da ubrza planiranje i sprovođenje projekata, kroz individualno prilagođenu podršku koju će pružiti eksperti na terenu. Zapadni Balkan spada u regione koje će dobiti podršku u okviru ogranka EIB Global, koji će biti i jedan od glavnih partnera Evropske komisije u sprovođenju inicijative Globalni prolaz.

Rezutlate su prezentovali:

  • Gđa. Liliana Pavlova, nova potpredsednica odgovorna za zapadni Balkan
  • G-din Markus Bendt, vd generalnog direktora EIB Global
  • Alessandro Bragonzi, šef regionalnog predstavništva EIB-a za Zapadni Balkan