Show all

Sastanak u Fondu za zaštitu depozita

 

Ponedjeljak, 06. mart 2017.

Danas je održan sastanak sa predstavnicima Fonda za zaštitu depozita, kojem su ispred FZD prisustvovali : Predrag Marković, direktor i saradnica Snežana Ivanović, a u ime UBCG Bratislav Pejaković, generalni sekretar i Nebojša Đoković, savjetnik.

Marković je informisao predstavnike UBCG o tekućim aktivnostima u Fondu, posebno o završenom stres-testiranju pet banaka (Atlas, Erste, Hipotekarna, NLB i Addiko) koje je bilo na dobrovoljnoj osnovi. Naglasio je da se sprema novi Zakon o zaštiti depozita koji bi trebao da bude usvojen tokom 2018.godine, a da će nakon izrade Nacrta Zakona, konsultovati Udruženje i poslati radnu verziju Upravnom odboru UBCG.

Razgovarano je o promjeni metodologije obračuna premija i osnovice za izdvajanje premije koju banke plaćaju Fondu, kao i o usaglašavanju propisa iz ove tematike sa direktivama EU. Predstavnici FZD će podržati i časopis Bankar sa autorskim tekstovima a planirana je i saradnja u oblasti edukacije. Razgovarano je i o eventualnim promjenama u Upravnom odboru Fonda, nakon isteka mandata njegovim članovima krajem naredne godine.