Show all

RADIONICA SBFN i UNDP

Dana 3-4.4.2024   godine UBCG je participirala na radionici na poziv SBFN i UNDP koja je imala za cilj podizanje svijesti o potrebi praćenja, izvještavanja i evaluacije prilagođavanja, kao i pružanje platforme za razmjenu iskustava i sagledavanje nedavnih razvoja i potencijala za buduće primjene pokazatelja i praćenja prilagođavanja na klimatske promjene u Crnoj Gori.

Radionica se fokusirala na najnovije razvoje i procese u praćenju i evaluaciji prilagođavanja (M&E) i relevantnih pokazatelja na nacionalnom nivou i u Evropi. Predstavnici država članica EU su prikazali praktična iskustva sa pokazateljima u M&E u svojim nacionalnim strategijama prilagođavanja (NSP) i nacionalnim planovima prilagođavanja (NAP) i podijeliti svoja naučena iskustva i razgovarati o svojim pristupima i izazovima sa crnogorskim kolegama. Razmatrana iskustva trebaju imati za cilj dalji razvoj crnogorskog sistema M&E za NAP. Interaktivna razmjena sa crnogorskim zainteresovanim stranama obogatiće proces prilagođavanja u finalizaciji i implementaciji NAP-a, kao i njegovu vezu sa UAE Okvirom za globalnu klimatsku otpornost dogovorenim na posljednjoj COP28 u Dubaiju 2023. godine.

Govornici su bili: Ms Violeta Philippitsch TRATOLOW Team lead, Mr Markus Leitner TRATOLOW expert; Mr. Borko Vulikic Project manager UNDP Montenegro; Ms Therése Sjöberg Analyst Climate Action Swedish Meteorological and Hydrological Institute (SMHI); Mr Jérôme Duvernoy International Relations Officer Meteo France; Ms Kirsi Mäkinen Senior Ministerial Advisor Ministry of Agriculture and Forestry, Finland.