Show all

Sastanak u CBCG sa Guvernerkom Irenom Radović

27.12.2023. Sastanak u CBCG sa Guvernerkom Irenom Radović. Očuvanje stabilnosti i povjerenja u naš finansijski sistem, uz obezbjeđivanje uslova za njegov snažniji doprinos ekonomskom rastu i razvoju, biće naši najvažniji zadaci u narednom periodu, poručila je guvernerka Centralne banke Crne Gore Irena Radović na sastanku sa predsjednicom i predsjednicima upravnih odbora banaka koje posluju u Crnoj Gori.

Guvernerka je kazala da će Centralna banka kreirati uslove za dalji razvoj bankarskog sektora u najboljem interesu građana i privrede i naglasila da će ova institucija, u postupanju prema bankama, strogo poštovati principe neselektivnosti i objektivnosti.

„Centralna banka će se u narednom periodu fokusirati na jačanje bankarske regulative i nadzora, kao i na pružanje podrške inovacijama u finansijskom sektoru i implementaciji ESG standarda“, kazala je Radović, posebno naglasivši ključnu ulogu banaka u procesu predstojeće transformacije i izrazivši očekivanje snažnije sinergije.

Izrazivši punu spremnost za saradnju sa regulatorom, predstavnici banaka uputili su čestitke guvernerki povodom izbora na ovu važnu funkciju i poželjeli joj uspjeh u radu.

“U interesu uspješnog puta ka integraciji u sistem evropskih centralnih banaka, u nama ćete imati pouzdane partnere, posvećene saradnji i zajedničkom prevazilaženju svih izazova i prepreka”, istakao je Aleksa Lukić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja banka Crne Gore.