Show all

SASTANAK SA MERT – STOP INFLACIJI

Na inicijativu Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore na temu mogućnosti proširenja akcije „Stop inflaciji“ na sektor bankarskih usluga, putem ostvarivanja posebnih benefita za korisnike platnih kartica crnogorskih banaka, UBCG je participiralo kroz dva sastanka. Na prvom preliminarnom su učestvovali predsjednik i generalni sekretar UBCG dok su na drugom održanom 9.05.2023. pozvani i predstavnici tri acquiring banke.

Akcija je osmišljena posredstvom Privredne komore-Odbora za turizam i ugostiteljstvo, uključivanjem domaćih ugostitelja i hotelijera, koji bi omogućili korisnicima crnogorskih crnogorskih platnih kartica plaćanje ugostiteljskih usluga pod povoljnijim uslovima u odnosu na redovne. Uključile bi se kartične sheme koje su prisutne u Crnoj Gori, sa kojim bi se tražilo optimalno rješenje u skladu sa tehničkim rješenjima.

Banke u Crnoj Gori inače pružaju usluge pod posebnim povlašćenim uslovima tzv. „osjetljivoj grupi“ gdje spadaju korisnici materijalnog obezbjeđenja, lične invalidnine, koji primaju dodatke za njegu i pomoć, novčane naknade po osnovu nezaposlenosti i primaoce minimalne zarade. Benefiti koje banke pružaju klijentima iz ove grupe subesplatno otvaranje, vođenje i ukidanje računa, besplatnih 10 nacionalnih platnih transakcija mjesečno, a ostale osnovne usluge mogu naplatiti najviše do 70% iznosa naknade koju naplaćuju ostalim klijentima.