Show all

ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNIKOM SAVJETA ZA REGIONALNU SARADNJU

Gospodin Umut Ergezer, analitičar ekonomske politike Savjeta za regionalnu saradnju je posjetio Udruženje  banaka Crne Gore i razgovarao sa generalnim sekretarom Bratislavom Pejakovićem i savjetnikom Nebojšom Đokovićem  o mogućnostima buduće saradnje. Savjet za regionalnu saradnju promoviše uzajamnu saradnju, evropske i evro-antlantske integracije jugoistočne Evrope sa ciljem podsticanja razvoja u regionu na dobrobit građana. Održava bliske radne odnose sa svim relevantnim akterima, kao što su organi uprave, međunarodne organizacije, međunarodne finansijske organizacije, regionalne organizacije, privatni sektor i civilno društvo.

 Ovo je godina predsjedavanja Crne Gore, pa se ukazala prilika i realizacije inicijativa koje su aktuelne u Evropi od zelene energije do ukazivanja na socioekonomske odnose i kretanja koja će uticati na razvoj privreda i društva u nekom narednom periodu.

Dogovorena je dalja saradnja i za početak organizovanje on line konferencije svih regionalnih udruženja banaka i EBF na jesen kako bi se utvrdili prioriteti i modeli saradnje u Regionu, u smislu pristupa zelenim kreditiranjima, pravljenje listing zelenih kompanija, razmjena iskustava i slično. Saradnja se predviđa između Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Grčke, Bugarske, Rumunije, Moldavije i Turske.