Show all

Institucionalizovanje kripto valuta, imovine, zakonski okvir

Crnu Goru je posjetila delegacija eminentnih, a po nekima i najznačajnijih ljudi u oblasti informacionih i block-chain tehnologija, čiji domaćin je bio biti ministar finansija i socijalnog staranja, mr Milojko Spajić. Cilj ove posjete je predstavljanje mogućnosti za širenje njihovog poslovanja u Crnoj Gori, kako bi naša država mogla biti prepoznata u svijetu kao atraktivna destinacija za digitalne nomade i kompanije iz IT sektora. Takođe, tokom posjete bilo je i predstavljanje radne verzije Zakona o digitalnoj imovini koji se planira usvojiti.

Kao član delegacije, između ostalih je bio i g. Vitalik Buterin, osnivač mreže i kripto valute Ethereum, koja predstavlja drugu najpoznatiju kripto valutu na svijetu, čija je ukupna vrijednost procijenjena na oko 400 milijardi dolara.

Predstavnici banaka iz Crne Gore su pokazali živo interesovanje, a konkretne komentare preko Udruženja banaka CG su dali na nacrt ponuđenog zakona i ukazali na operativne rizike koji se mogu pojaviti u realizaciji, gdje se mora definisati i uloga regulatora odnosno Centralne banke prema konkretnoj problematici.