Show all

Završen prvi CBCG FinTech Hackaton

24.10.2021.Svečanim proglašenjem pobjednika večeras je završen prvi CBCG FinTech Hackathon na temu „Budućnost digitalnih bankarskih i platnih servisa u Crnoj Gori“, u organizaciji Centralne banke Crne Gore, Udruženja banaka Crne Gore i ICT Cortexa.

Prvu nagradu, u iznosu od 3. 000 eura, osvojio je tim “Budućnost” Srednje ekonomske škole “Mirko Vešović” iz Podgorice, čiji su članovi, učenici II razreda Dragana Adžić, Luka AdžićNemanja Peković i profesorica Violeta Đukanović, osmislili aplikaciju koja bi stimulisala klijente da koriste elektronsko bankarstvo, preko različitih mehanizama nagrađivanja korisnika i automatizacije plaćanja usluga i servisa.

“Drugu nagradu, u iznosu od 2. 000 eura osvojio je tim “Interact” čiji su članovi Benjamin Dobardžić, preduzetnik, Tamara Pavlović, data reporting analyst, Vladimir Borović, UI/UX dizajner, Blerdijan Kolić, web developer, osmislili mobilnu aplikaciju koja ima za cilj da podstakne korisnike na štednju, pomogne im pri plaćanju i razmjeni novca, a dizajnirana je na principu gejmifikacije.

Treću nagradu, u iznosu od 1. 000 eura osvojio je tim “Loanit” čiji su članovi Čedomir Burić, web developer,  Sara Jolić, UI designer, Anita Dapčević, student, Dražen Skrobanović, front end developer osmislili web aplikaciju koja će centralizovati informacije o kamatnim stopama za sve vrste kredita, u crnogorskim bankama i drugim finansijskim institucijama”.

Na prvi CBCG fintech hakaton se prijavio 41 tim, od čega 18 timova srednjoškolaca, 11 timova studenata i 12 timova profesionalaca iz oblasti bankarstva i IT-a.

“CBCG FinTech Hackathon je četrdesetosmočasovno ekipno takmičenje u kreiranju najbolje ideje u oblasti fintech-a, koje je Centralna banka organizovala sa ciljem da promoviše i podstakne inovacije u domenu digitalnog bankarstva, te da i na ovaj način da svoj doprinos finansijskoj edukaciji u oblasti digitalnih bankarskih i platnih servisa”.