Show all

Razvoj FinTecha visoko na listi prioriteta

Od 22.do 24 oktobra CBCG je organizovala u saradnji sa Udruženjem banaka i sa ICT Cortexom, međunarodnu CBCG fintech konferencija na temu „Uticaj fintech-a na budućnost bankarskih i finansijskih usluga“.

Digitalizacija uveliko utiče na promjenu modela poslovanja banaka, koje su okrenute ka boljem razumijevanju potreba klijenata, koji, sa druge strane, sve više traže efikasnost i lakoću dostupnosti servisa banaka.

Na osnovu sprovedenog istraživanja, CBCG je mapirala FinTech ekosistem u bankarskom sektoru Crne Gore, gdje danas postoji 18 FinTech kompanija, od kojih je 7 domaćih, koje posluju sa crnogorskim bankama.

„Crnogorske banke trenutno ulažu u prosjeku 5% svojih investicija u FinTech, i to najčešće u tehnologije koje obezbjeđuju automatizaciju internih procesa, E-wallet, ChatBot-ove, QR kodove, biometriju, dok je investiranje u tehnologije poput vještačke inteligencije ili blockchain-a još uvijek ograničeno“, rekao je Žugić. Digitalne servise banaka u prosjeku koristi svega 10-20 odsto klijenata, što ukazuje da postoji značajan prostor za dalji rast ovog segmenta.

Namjera CBCG je da, kako je naveo Guverner, u saradnji sa ostalim institucijama i uz donaciju Evropskog Fonda za Jugostočnu Evropu, da se kreira Nacionalna strategija za razvoj FinTech-a, kroz koju bi se razvoj FinTech-a tretirao na na sistemski način, od uvođenja FinTech podržavajućih tehnologija u nastavne programe srednjih škola i fakulteta do pružanja ciljane finansijske podrške, što je podržala učešćem na panelu i g-đa Gašparikova koja vodi kancelariju UNDP-a u Crnoj Gori.