Show all

Sastanak sa Generalnim sekretarom Udruženja banaka Srbije

10 i 11. juna imali smo zadovoljstvo da ugostimo Generalnog sekretara Udruženja Banaka Srbije, g-dina Vlada Vasića u radnoj posjeti Udruženju banaka Crne Gore.

Tokom sastanaka, obradili smo aktuelnosti iz naših bankarskih sistema, od tekućeg AQR proces koji je proveden u Srbiji, a tekuća je problematika kod nas, problematizovanja i rješenja u vezi naknada za obradu kreditnih zahtjeva klijenata, procesa digitalizacije, Bazel III implementacije, do problematike usvajanja i realizacije zahtjeva novih propisa u pravovremenom i adekvatnom obavještavanju klijenata o izmjeni tarifnika usluga banaka. U Srbiji su stimulisali klijente koji nemaju informatičko interesovanje (penzioneri) da njihovi najbliži preko svojih računara, ili telefona preuzimaju ove informacije, uz naravno stimulisanje npr. ne plaćanja održavanja računa, ili smanjenje cijene usluge banke na određeni period za sve one koji se odluče na taj vid informisanja.

Naravno, kroz razgovor su se nametnule izvjesne aktivnosti koje su prisutne u Srbiji, unapređenje sistema prikupljanja i distribucije podataka npr. kod restrukturiranja kredita i pratećeg propisa NBS ili u Crnoj Gori, gdje imamo tekuću aktivnost usaglašavanja zakonskih propisa koji se tiču bankarskog poslovanja, gdje imamo određene kolizije istih u primjeni, a u vezi Preporuka Evropske komisije i ECB-a intraministarske koordinacija za kreiranje institucinalnog okvira za rješavanje loših kredita.

Na ovaj način nastavili smo vrlo kvalitetnu saradnju između naših udruženja, koje datira vrlo dug period saradnje.