Show all

SVJETSKA NEDELJA ŠTEDNJE

Povodom Svjetskog dana štednje, 31. oktobra, UBCG, u saradnji sa poslovnim bankama članicama Udruženja banaka Crne Gore, organizuje akciju „Nedjelja štednje“.Svjetski dan štednje je dan kada se podsjećamo koliko je važno imati finansijsku sigurnost u vidu ušteđevine i koliko je važno štedjeti za postavljene ciljeve. Svjetski dan štednje ustanovljen je 31. oktobra 1924. godine u Milanu, na prvom Međunarodnom kongresu štedionica. Banke širom svijeta i skoro cijeli vijek kasnije, na ovaj dan nagrađuju svoje      najvernije štediše i podsećaju koliko je finansijska sigurnost bitna. Oni su istakli važnost štednje za pojedinca ali i za razvoj čovečanstva, važnost borbe protiv svakog oblika rasipništva, kao i koliko je bitna finansijska edukacija u školama.

U skladu sa prethodnim, tokom ove akcije organizuju se i brojne edukativne aktivnosti koje imaju za cilj širenje finansijske pismenosti i ekonomskih znanja i vještina među djecom i omladinom. Ovim povodom, predstavnici Udruženja su već posjetili OŠ Sutjeska u Podgorici, a zatim predavanje o značaju štednje, raspolaganju novcem, kao i značaju finansijske inkluzije, istorijatu novca i banaka – održano je  u Budvi u OŠ Stefan Mitrov Ljubiša.  Planiraju se predavanja srednjoškolcima, kao i studentskoj, ali i starijoj populaciji. Udruženje kroz predavanje želi približiti šta je to banka, koje su funkcije, kako se štedi i koje su koristi finansijske pismenosti, gdje su banke obezbijedile i prigodne poklone za sve učenike koji prisustvuju predavanjima.

Program i godišnji akcioni planovi pripremaju se sa ciljem podsticanja svih učesnika finansijske edukacije na zajedničko djelovanje u pravcu ostvarenja opšteg cilja Programa – povećanja nivoa finansijske pismenosti građana Crne Gore, gdje nijesu samo u fokusu štednja i bankarski proizvodi, već i kako se zaštiti od prevarnih radnji u dobu digitalizacije koje živimo. Osnovna poruka je da nikad ne dijelite svoje lične podatke, lozinke, ili PIN ni telefonom, niti mail-om, niti nepoznatim ljudima koji se mogu predstaviti na vratima stana kao da su iz banke, jer to banke nikad ne rade već u samoj banci.