Show all

DODIJELJENA ZELENA NAGRADA ZA 2023. GODINU

Zelena nagrada Centralne banke Crne Gore za 2023. godinu za najbolji akademski rad iz oblasti uticaja klimatskih promjena na finansijski sistem, dodijeljena je povodom Dana ekološke države Crne Gore.

Kako su istakli iz vrhovne monetarne institucije, komisija za dodjelu nagrada, sastavljena od predstavnika Centralne banke Crne Gore, odlučila je da nagradu u iznosu od 2.000 EUR, ravnopravno podijele mr Ivana Vojinović za rad „Interakcija finansijskog sistema i klimatskih promjena – put ka klimatskoj otpornosti u XXI vijeku“ i dr Martin M. Bojaj za rad „Predviđanje makroekonomskih efekata klimatskih promjena na finansijski sistem Crne Gore“.

Guverner Centralne banke dr Radoje Žugić je u svom obraćanju istakao pokretačku misiju i kontinuiranu posvećenost Centralne banke projektima održivog razvoja i ekonomije, kako kroz stimulaciju naučnog rada i istraživanja, tako i kroz druge društveno-odgovorne aktivnosti.

„Zelena nagrada Centralne banke Crne Gore predstavlja podsticaj ozelenjavanju naše ekonomije. Mi smo dužni da u saradnji sa bankama, koje su dominantni dio finansijskog sistema, prvenstveno podržavamo projekte koji sadrže tzv. zelene komponente, odnosno projekte koji uključuju elemente zaštite životne sredine i smanjenja uticaja klimatskih promjena“, kazao je Žugić, dodajući da će se Centralna banka Crne Gore dodatno angažovati i na uključivanju što širih segmenata privrede i društva u projektima ekološke održivosti i razvoja.