Show all

Štedimo za budućnost – Udruženje banaka Crne Gore

Udruženje banaka Crne Gore u susret sedmici štednje, najavljuje edukativnu posjetu osnovnoj školi Njegoš na Cetinju i gimnaziji Slobodan Škerović u Podgorici.  Svetski dan štednje je ustanovljen 31. oktobra 1924. godine u Milanu, na prvom Međunarodnom kongresu štedionica, a na inicijativu italijanskog profesora Filipo Ravizza sa željom da se istakne vrijednost štednje kako za pojedinca tako i za sveukupni ekonomski napredak. Ovim putem Udruženje banaka Crne Gore želi da naglasi važnost finansijske pismenosti od razaznavanja pojmova, novčanih obračuna do razvijanje finansijskih planova. Potom, ukazivanjem da ne treba trošiti više nego što su prihodi, što znači planirati unaprijed prihode, rashode, ali i borbu protiv rasipništva. Posebno je važna finansijska edukacija najmlađih i mladih kao budućnosti svake države. Pismenost u oblasti ličnih finansija je jedna od sposobnosti koje su itekako važne i zasigurno će igrati veliku ulogu u ostatku života svih nas.

Prije više godina, neophodnost aktivnijeg pristupa ovoj problematici, dala nam je Studija OECD Programa za međunarodnu evaluaciju studenata (PISA testiranja) iz oblasti finansijske pismenosti, koji je rađen u 15 zemalja, gdje ukazuje da svaki četvrti student nije u stanju da na adekvatan način donosi jednostavne odluke vezane za svakodnevnu potrošnju, dok tek svaki deseti razumije kompleksnije probleme, poput poreza i kamatnih stopa. Na finansijskoj edukaciji treba insistirati upravo u manje razvijenim zemljama.

U Crnoj Gori je 2003. godine na štednim računima građana bilo oko 42,2 miliona evra, a na kraju septembra 2022.god. iznosi 1.613.259.000,00 eura. Ukupno depozita na računima banaka krajem septembra 2022.god. je 4.966.375,00 eura. Stabilan rast štednje u Crnoj Gori govori o povjerenju u bankarski sistem i potrebi da se odvaja za “crne dane”, uprkos nikad dovoljnim primanjima i kupovnoj moći koja nikad nije na željenom nivou.

Skoro cijeli vijek, svake godine prva sedmica novembra je dan pojačane društvene odgovornosti banaka. Banke širom svijeta, na ovaj dan nagrađuju svoje najvjernije štediše i podsjećaju koliko je finansijska sigurnost bitna, važnost finansijske sigurnosti u vidu ušteđevine i koliko je važno štedeti za postavljene ciljeve.

Generalni sekretar UBCG

mr Bratislav Pejaković