Show all

HAKATON 2022

Udruženje banaka Crne Gore participiralo je i na ovogodišnjem Hakatonu organizovanom od strane Centralna banka Crne Gore. Radi se o fintek konferenciji I Hakatonu, a tema je bila “Upoznaj svog klijenta – jednostavno i sigurno”.

U saradnji sa ICT Cortexom i Udruženjem banaka Crne Gore, CBCG drugu godinu zaredom organizuje ova dva međunarodna događaja, a takmičenje u oblasti primjene finansijskih tehnologija – hakaton je održan od 7. do 9. oktobra u online format, a koji je ujedno bio prvi na kome mogu učestvovati svi zainteresovani iz zemalja regiona. Tokom dva dana, timovi na zadate pojmove trebali su da odgovore idejom i programerskim rješenjem kojim bi ovaj jednostavan i siguran metod identifikacije dodatno omogućio brži i jednostavniji pristup građanima odnosno klijentima u korišćenju usluga i servisa, kako privatnog tako i javnog sektora.

Ekipa “Marduk” koju čine Saša Šćekić, Matija Ratković i Filip Dragović osvojila je nagradu od 12.000 eura koju je obezbijedila Centralna banka Crne Gore. Oni su predstavili modularno digitalno rješenje za registraciju korisnika koje je, iako prvenstveno namijenjeno finansijskom tržištu, moguće prilagoditi i primijeniti i u drugim industrijama zasnovanim na KYC pristupu, poput osiguranja i telekomunikacija. Pobjedničko rješenje omogućava cjelokupni proces identifikacije korisnika primjenjujući u potpunosti elektronsko rješenje za KYC proces ? Upoznaj svog korisnika.

Nagradom u iznosu od 3.000 eura koju je obezbijedila kompanija Mastercard, nagrađena je ekipa “KYCX360”. Drugoplasirana ekipa koju čine Maša Miladinović, Aleksandra Milić, Heril Muratović, Boris Tuponja i Stefan Janković, osmislila je rješenje koje omogućava klijentima banke da kroz cijeli proces registracije i identifikacije prođu na jednostavan, brz i potpuno digitalizovan način. Njihovo rješenje ima potencijal da se integriše sa već postojećim modulima koji se koriste u bankarskom poslovanju i na taj način formira jedinstveno integralno rješenje za registraciju korisnika i prodaju bankarskih servisa.