Show all

UNICEF I PODRŠKA AKTIVNOSTI KROZ POSLOVNI SAVJET

Danas, 8.06.2021.god. formiran je Poslovni savjet koji je formirao UNICEF kancelarija za Crnu Goru, gdje je participiralo i Udruženje banaka Crne Gore. Cilj jepodržiti kvalitetnije inkluzivno obrazovanje,  kvalitetniju zdrastvenu zaštitu, preventivno raditi na problemu vršnjačkog nasilja, podržavati bezbjedno i brižno porodično okruženje, a poziv je da se kroz besplatne sportske i kulturne aktivnosti u svakoj lokalnoj zajednici pruži jača podrška mentalnom zdravlju mladih.

Svi članovi Poslovnog savjeta za prava djeteta prošli su UNICEF-ovu standardnu analizu partnera iz privatnog sektora i novi članovi mogu biti primljeni pod uslovom da ispunjavaju UNICEF-ove globalne kriterijume za saradnju s kompanima. Kroz ove kriterujume se, između ostalog, zabranjuje saradnja UNICEF-a s proizvođačima oružja, alkohola, duvana, sadržaja za odrasle, industrijom kockanja, proizvođačima zamjena za majčino mlijeko, kompanijama koje krše sankcije UN-a, itd. Sada sedam poslovnih udruženja (Privredna komora, Savjet stranih investitora Crne Gore, Udruženje menadžera, Udruženje banaka, AmCham, ICT Cortex i Rotari klubovi Crne Gore) i najuticajnije kompanije iz privrednih grana koje se smatraju strateškim za poboljšanje dobrobiti djece i porodica (Crnogorska komercijalna banka, Crnogorski Telekom, Telenor, Mtel and Mercator-CG) imaju svoje predstavnike u Poslovnom savjetu za prava djeteta.

Već više od 50 godina UNICEF prepoznaje ključnu ulogu privatnog sektora u postizanju održivih promjena za djecu širom svijeta. U skladu s novim globalnim pristupom UNICEF-a Biznis za rezultate, želja UNICEF-a je da olakša objedinjavanje sredstava iz crnogorskog privatnog sektora kako bi se riješili neki od ključnih izazova s kojima se djeca i mladi suočavaju u Crnoj Gori, istaknuo je Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.