Show all

SBFN SASTANAK ESG NA GLOBALNOM NIVOU – RIO DE JANEIRO BRAZIL

Sekretarijat SBFN organizovao je u Brazilu, Rio de Žaneiru na 8. globalni sastanak, zakazan za 11. i 12. septembra 2024. na koji su pozvani i predstavnici Udruženja banaka Crne Gore. Tretirala su se dostignuća i dat je uvid članova i partnera SBFN-a u tekuće aktivnosti i planove,  istraživanje  i analizu  ključnih tema za budući rad.

Konferencija je bila prilika za razmjenu uvida u globalne trendove i inicijative o održivim finansijama od strane G20 radne grupe za održive finansije (SFVG), Evropske unije i CoP29. Nadovezujući se na ove trendove i prioritete, drugi deo sesije se fokusirao na diskusiju sa članovima o strateškim izgledima i prioritetima SBFN-a, koju će voditi Sekretarijat SBFN-a.

Poruke su bile da je uz taksonomiju regulacija krucijalna. Javne politike i posvećenost države su odlučujuće u postojećem trenutku tranzicije na zelenu ekonomiju. Prikupljanje podataka, evaluacija I prezentacija moraju biti strateški postavljeni. Podaci se moraju prikupljati sa šireg aspekta, a ne samo od finansijskih institucija. Diskutovalo se kako ubrzati rast, održivost ekonomije i njenu konkurentnost. Biznis agenda, treba da ukaže da možemo imati finansijsku strukturiranost, sa novim proizvodima, ali moramo kreirati i adekvatnu tražnju, da privrednici prepoznaju prednosti zelege proizvodnje.

Na konferencijji su istaknuti ključni globalni trendovi, kao i jedinstvene mogućnosti i izazovi sa kojima se suočavaju razvijene zemlje I zemlje u razvoju – EMDE u mobilizaciji finansija za podršku prelasku ka otpornim, održivim ekonomijama sa niskim emisijama ugljenika. Govornici su razgovarali o prioritetima za korišćenje održivih finansija za rješavanje društvenih i ekonomskih nejednakosti, podsticanje inkluzivnog rasta i promovisanje upravljanja životnom sredinom.

Razgovaralo se i diskutovalo o  ključnoj ulozi koju finansijski sektor igra u vođenju i podršci tranziciji. Diskusije su se fokusirale na odgovornosti regulatora finansijskog sektora u postavljanju i upravljanju ciljevima održivosti, kao i na važnost strateškog planiranja i implementacije kroz partnerstvo između javnog i privatnog sektora. Panelisti, uključujući visoke predstavnike međunarodnih organizacija, kreatora politike i privatnog sektora, su podjelili uvide o važnosti i izazovima planiranja tranzicije. Diskusije su imale za cilj da pruže sveobuhvatno razumevanje uloge finansijskog sektora u vođenju tranzicije.

Stručnjaci će ispitati prepreke i mogućnosti povezane sa usvajanjem i primenom standarda izveštavanja o održivosti u EMDE-ovima. Diskusija su pokrile različite okvire i smjernice koje su trenutno dostupne, posebno pojavu globalnih standarda kao što su MSFI S1 i S2, specifične izazove sa kojima se EMDE suočavaju u usklađivanju sa globalnim standardima i prednosti povećane transparentnosti i odgovornosti za pokretanje transformacije ka održivosti. Kolektivne akcije i partnerstva su potrebni za izgradnju harmonizovanog međunarodnog pristupa za taksonomije održivog finansiranja.

Između ostalih imali smo diskusiju koja se bavila kritičnom ulogom mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) i finansiranjem lanca snabdjevanja u postizanju ciljeva održivosti. Učesnici panela su istražili kako demokratizacija pristupa održivim finansijama može osnažiti MMSP da podrže ekološke i društvene ciljeve. Na sesiji su istaknuti izazovi sa kojima se MMSP suočavaju u pristupu finansijama i inovativna rešenja koja se razvijaju za prevazilaženje ovih prepreka. Stručnjaci su podelili iskustva i razgovarali o strategijama za unapređenje inkluzivnosti i delotvornosti inicijativa za održive finansije.