Show all

PREZENTACIJA – INSTANT PLAĆANJA PO MODELU PSD2

23.06.2023. Udruženje banaka Crne Gore i IBM Beograd uz lokalne firme saradnice organizovao je prezentaciju i interaktivnu diskusiju o Business Case-u za implementaciju OpenAPI platforme za podršku instant plaćanjima po PSD2 modelu, na bazi IBM komponenata.

Predloženi Zakon o izmjenama i dopunama Zak ona o platnom prometu Crne Gore vodi ka usklađivanju sa opisanom PSD2 regulativom, uvode se novi provajderi platnih usluga, podstiče se tržišna konkurentnost, omogućava dalji razvoj inovativnog mobilnog i internet platnog prometa, povećava se sigurnost za elektronska plaćanja i pružatelje platnih usluga i očekuje se smanjenje cijene usluga platnog prometa za krajnje korisnike uz jednostavan, pristupačan i inovativan način plaćanja. Uvede se regulisana dva nova osnovna platna servisa za učesnike izvan bankarskog Sistema koja bankama učesnicima na tržištu EU (a sjutra i kod nas u Crnoj Gori), mandatira otvaranje pristupa tekućim računima fizičkih i pravnih osoba:

–              Usluge iniciranja plaćanja (PIS)

–              Informacijske usluge računa plaćanja (AIS)

Usluge iniciranja plaćanja omogućavaju nalogodavcu (kupcu) direktno pozivanje plaćanja sa svog računa putem PISP-a, bez posrednika u plaćanju (kao što su danas kartične kuće)

Informacijske usluge o platnom računu omogućava certificiranim entitetima (AISP) da krajnjim korisnicima nude agregirane – objedinjene informacije o jednom ili više računa za plaćanje koje vodi nekoliko pružatelja platnih usluga, a kojima se može pristupiti putem interneta preko interfejsa pružaoca platnih usluga

Takođe, PSD2 je uveo stroge sigurnosne zahtjeve za pokretanje i obradu elektronskih platnih transakcija. Ova direktiva usmjerava pružaoce platnih usluga da primjenjuju takozvanu “Strong Customer Authentication (SCA)” kada platilac inicira transakciju elektronskog plaćanja jer će to bolje zaštititi njihove podatke i smanjiti rizik od prevare.

PSD2 precizira da potrošači imaju pravo da koriste bilo kog provajdera treće strane za svoje onlajn bankarske usluge. Kao rezultat toga, banke imaju mandat da obezbjede otvorene interfejse za programiranje aplikacija ili API-je kako bi omogućili softveru jedne kompanije da pristupi informacijama o računu za plaćanje i iniciranju plaćanja iz druge.

Interfejs za programiranje aplikacije (API) je deo koda koji omogućava dva programa da razmenjuju informacije i, u nekim slučajevima, određene funkcionalnosti. Na primer, kada treba da dodate integraciju treće strane u svoju aplikaciju, API to omogućava.