Show all

SASTANAK – RADNE GRUPE ZA FINANSIRANJE ODRŽIVOG RAZVOJA

Predstavnik UBCG je prisustvovao sastanku Radne grupe za finasiranje održivog razvoja Nacionalnog savjeta za održivi razvoj – radionici na temupripreme Nacionalnog plana prilagođavanja na klimatske promjene i pripreme strategije finansiranja mjera adaptacije. Događaj je imao za cilj da okupi stručnjake, kreatore politika i organizacije kako bi razgovarali i istražili inovativne pristupe obezbeđivanju finansiranja za inicijative za prilagođavanje klimatskim promjenama i efikasno povezivanje finansijskih resursa sa strateškim intervencijama navedenim u Nacionalni plan adaptacije (NAP) dokumentima.

Kroz projekat „Unapređenje kapaciteta Crne Gore za integrisanje rizika od klimatskih promjena u planiranje“, koji sprovodi Kancelarija UNDP-ja u Crnoj Gori uz podršku Zelenog klimatskog fonda i saradnju sa Vladom Crne Gore, predviđeno je da Crna Gora ojača svoj institucionalni okvir, proširi tehničke kapacitete onih koji su nadležni i uključeni u planiranje adaptacije na klimatske promjene, poboljša bazu informacija koja je potrebna za djelotvorno donošenje odluka i definiše strategiju mobilizacije resursa. Identifikovani prioritetni sektori u procesu adaptacije na klimatske promjene u Crnoj Gori su poljoprivreda, vode, zdravstvo i turizam.

Tokom planiranih sastanaka, koji su dio serije sastanaka pod platformom Dijalog za razvoj, planirano je da se:

– Predstave planirane aktivnosti i dobre prakse u okviru projekta „Jačanje kapaciteta Crne Gore u oblasti integrisanja rizika od klimatskih promjena u program planiranja” (više informacija o projektu na: https://napmontenegro.me/) u kontekstu pripreme strategije finansiranja mjera adaptacije

– Unaprijedi komunikacija i uključenost zainteresovanih strana za finansiranje NAP-a i za identifikovane prioritetne mjere prilagođavanja na nacionalnom nivou u prioritetnim sektorima (voda, turizam, poljoprivreda i zdravlje). Cilj diskusije je razumijevanje procesa planiranja finansiranja strateških dokumenta i identifikovanje izvora finsiranja.

– Prikupiti povratne informacije o prioritetnim merama prilagođavanja, dostupnosti podataka (posebno o troškovima mjera), kontenstu finansiranja klimatskih akcija i

– Konsolidovanje preporuke i povratnih informacija za Strategiju finansiranja NAP-a

– Planirane aktivnosti u okviru projekta “Jačanje crnogorskog nacionalno utvrđenog doprinosa i akcija adaptacije u okviru inicijative za izgradnju transarentnosti”

– Prezentacija ILIAS platforme kao moguće alatke za jačanje kapaciteta