Show all

ODRŽAN SASTANAK – OSNIVANJE ACI CRNA GORA

13.06.2023. u Centralnoj banci Crne Gore održan je sastanak na temu osnivanja ACI Crna Gora. ACI FMA je osnovano 1955.god. i ima oko 60 zemalja članica, među kojim Srbija, Hrvatska i Makedonija. Većinsko zastupanje ovakvih organizacija je preko osnivanja NGO, što je prihvaćeno kao model i za Crnu Goru. Slijedeći korak je osvajanje tehničkih, pravnih i organizacionih osnova i imenovanje osobe koja bi nosila ideju do realizacije, registracije Udruženja.

Cilj Udruženja je dodatni razvoj trgovine finansijskim instrumentima u Crnoj Gori i inostranstvu, unapređenje znanja iz oblasti finansija, kao i uvezivanje sa ostalim domaćim i inostranim partnerima. Centralna banaka Crne Gore je usmjerena na implementaciju inicijative o fomiranju crnogorskog ACI FMA udruženja. Na  sastanku smo tretirali pitanja i potencijalne odgovore na pitanja koja bi kao zainteresovana strana mogli da imamo. Tu se primarno mislilo ne samo na koristi koje se mogu ostvariti organizovanjem ACI Montenegro, već i na obaveze kao i tehničke detalje u vezi osnivanja.

Na sastanku je učestvovala i UBCG pored većine učesnika koji se pojavljuju u poslovanju investicionog bankarstva u vidu kastodi bankarstva i predstavnika CDA i Komisije za tržište kapitala.