Show all

Radionica Bazel III u organizaciji UBCG, EFSE (Finance in Motion)- angažovanjem firme Op2M

Na dan 16. i 17. februar 2022.god. održana je radionica na aktuelnu temu implementacije Bazel III principa poslovanja koji se uvode u naš sistem stupanjem na snagu Zakona o kreditnim institucijama od 01.01.2022.god. Ovim se implementiraju i novi načini tretiranja kako kapitala tako i likvidnosti u bankama. Već smo imali radionice na ovu temu i dovodili uz pomoć EFSE, Finance in Motion predstavnika GARP-a iz Velike Britanije, ali ovog puta željeli smo predavača na domaćem jeziku, da bi bankari imali veću slobodu komunikacije, ali i razumjevanja predočenih novina koje nosi BAZEL III I angažovanjem konsultantske firme Op2M iz Zagreba.

Centralna tema su bili kapital, likvidnost u Bazelu III kao i način organizacije rada u timu za rizike po bankama, prepoznavanje rizika, tretiranje  i sl. Tematske cijeline od posebne važnosti, koje smo željeli da se obuhvate i budu obrađene su :

  • Upravljanje IRRBB-om
  • ICAAP/ILAAP
  • Planovi oporavka

U skladu sa agendum predočenom i po modulima predavanja obuhvatili smo:

– definisanje kapitala (CET 1, AT 1, Tier 2, limiti); tretman kapitala u kontekstu Bazela III
– unapređenja pokrića rizika (risk coverage);
– baferi (capital conversion buffer, countercyclical buffer);
– leverage ratio.

Uzevši u obzir zahtjevnost, kompleksnost problematike koja se tretirala, predložena je i realizovana dvodnevna  radionica. Neke od ideja Bazel III koje su se tretirale su:

  • ograničenje pro-cikličnosti kapitalne norme: kapitalna norma treba biti takva da potstiče stvaranje kapitalnih buffera tokom dobrih vremena, koji bi se mogli  koristiti za dodatnu apsorpciju gubitaka tokom loših (“stresnih perioda”)  uz dva nova  kapitalna zahtjeva iznad Min CapReq-a (CCB – Zahtjev za očuvanje kapitala i CCyB  – Protiv-ciklični zahtjev )
  • podignuti nivo likvidnosti banaka: tokom dobrih vremena i tokom stresnih perioda. Kapital, mada nužan uslov stabilnosti bankarskog sistema, nije  dovoljan uslov stabilnosti.
  • podignuti opšte standarde upravljanja rizikom u poslovnim bankama: kroz ojačavanje supervizijskog nadzora banaka (PII/SREP) i dodatnu konkretizaciju javne objave (PIII) uz to Izdati nove smjernice za (1) prakse vrednovanje fin.  Instrumenata (modifikacija IAS 39), (2) stress testing, te za (3) korporativno  upravljanje i izradu kompenzacijskih shema.
  • Povećati otpornost (sposobnost apsorpcije šokova, manje bankrota) pojedinih banaka, odnosno Mikro-prudencijalni aspekt reforme.