Show all

ODRŽAN SASTANAK GUVERNERA SA DIREKTORIMA BANAKA

Danas je odrzan sastanak guvernera CBCG dr Radoja Zugica sa saradnicima I predstavnika svih poslovnih banaka u Crnoj Gori. Sastanku su prisustvovali I predstavnici Udruzenja banaka Crne Gore, na celu sa predsjednikom Mladenom Rabrenovicem.

Centralna banka inicirala je danasnji sastanak u cilju razmatranja aktuelne situacije koja se odnosi na povećani nivo rizika od pojave korona virusa (COVID-19) u Crnoj Gori i definisanja aktivnosti u pravcu ocuvanja finansijske stabilnosti.

Banke su izvijestile da se, u skladu sa preporukama  Vlade Crne Gore i Instituta za javno zdravlje, preduzimaju sve preventivne mjere usmjerene, najprije, na zastitu zdravlja zaposlenih i ukupne crnogorske populacije, kao i na ocuvanje kontinuiteta poslovanja, tj. obezbjedjivanje redovnog i neometanog poslovanja.

Iako je rijec o delikatnoj situaciji koja za svaki privredni subjekt predstavlja veliki izazov, banke su, proaktivnim i odgovornim djelovanjem, obezbijedile da nema zastoja, niti ikakvih smetnji u pruzanju bilo kog servisa gradjanima i privredi. Dodatnu sigurnost uliva cinjenica da se ova situacija desila u trenutku kada bankarski sektor u Crnoj Gori ima veoma kvalitetne indikatore, u vidu adekvatne kapitalizovanosti i snazne likvidnosti. Dalje je konstatovano i da su sve banke obezbijedile mehanizme za redovno snabdijevanje bankomata gotovinom, te da su privremeno ukinute naknade za podizanje novca na bankomatima, kao i naknade za koriscenje elektronskih placanja.

Vodeci se principima drustvene odgovornosti i prepoznajuci da aktuelna situacija moze imati negativne posljedice na privredu, na sastanku je bilo rijeci i o nacinima na koje bi bankarski sektor mogao da pruzi doprinos laksem prevazilazenju potencijalnih problema u ekonomiji. Stoga je zakljuceno da banke nastavljaju sa kreditnom aktivnoscu, dok ce CBCG osigurati zakonski osnov koji bi relaksirao banke da restrukturiraju kredita cije je kasnjenje opravdano, tj. uzrokovano posljedicama novonastale situacije.

Na sastanku je dogovoreno i da se aktivnosti na implementaciji AQR-a privremeno odloze, kako bi resursi banaka bili fokusirani na ocuvanje zdravlja i stabilnosti banaka, a time i finansijske stabilnosti, sto je glavni prioritet.

Guverner Zugic je istakao da banke mogu racunati na punu podrsku CBCG i dodao da ce se komunikacija sa bankama u narednom periodu dodatno intenzivirati.