Show all

Redovni godišnji sastanak nacionalne SWIFT grupe Crne Gore

Redovni godišnji sastanak nacionalne SWIFT grupe Crne Gore održan je 30 maja 2019. Sastanak su održali predstavnici SWIFT-a – Gospođica Marija Uzojkina, novi menadžer SWIFT-a za Crnu Goru, kao i SWIFT-ov biznis partner za naš region, kompanija CIS iz Novog Sada.

Članovi grupe iz crnogorskih banaka imali su priliku da čuju novine u odvijanju tekućih SWIFT-ovih projekata, kao što je Customer Security Programme, koji je započet prije više od dvije godine, sa ciljem da podigne nivo sigurnosti SWIFT-a i cjelokupnog IT sistema u bankama na znatno viši nivo. Dalje, najavljena su i predstavljena i dva nova SWIFT-ova projekta – Payment Control Service, koji omogućava bankama da imaju precizniji i detaljniji uvid u svoja plaćanja i njihovu realizaciju do kraja, kao i Alliance Warehouse, koji obezbjeđuje dugoročnu arhivu SWIFT-ovih poruka.

Na kraju, bankama je održana prezentacija migracije na novi ISO standard, 20022, koja počinje 2021 godine, sa planom da se okonča do 2025. ISO 20022 je novi standard u radu cijele finansijske industrije.