Show all

OBILJEŽENA NEDELJA NOVCA U UBCG

U sklopu obilježavanja “Nedelje novca” (Euro Money Week) zadnje tri godine, Udruženje banaka Crne Gore (UBCG) krajem marta obiležava kroz razne edukativne programe, predavanja, radionice i konferencije, a ove godine smo ugostili đake OŠ Sutjeska. Učenici IV3 razreda, sa svojom učiteljicom su bili u prilici da čuju predavanje o značaju novca, štednje i finansijske pismenosti od predstavnika Udruženja, a takođe i kroz zabavni program poznatog dječjeg glumca. Banke su sa Udruženjem pripremile i prigodne poklone za ovu priliku. Udruženje je za ovogodišnju Nedelju novca publikovalo brošuru o novcu u Crnoj Gori u periodu knjaževine i kraljevine. Ovom publikacijom Udruženje banaka želi da podsjeti kako je 1906. godine nastao crnogorski novac, kao napor crnogorskih državnika od 1892. godine i kako su izgledali crnogorski kovani i papirni novac u tom periodu.

Globalna nedelja novca (GlobalMoneyVeek) GMV je godišnja globalna proslava, inicirana od strane Child & Youth Finance International (CYFI), sa promocijom na lokalnim i regionalnim nivoima kroz događaje i aktivnosti u cilju edukacije i inspiracije za djecu i mlade da uče o novcu, štednji, stvarajući uslove za bolje razumjevanje i pripremu za život, sjutra osvajanje radnih mesta i da postanu preduzetni.  U cijeloj Evropi obilježavavaju se ovi dani sa ciljem da se istakne vrijednost štednje kako za pojedinca tako i za sveukupni ekonomski napredak. Želi se naglasiti važnost borbe protiv rasipništva, a posebno koliko je važna finansijska edukacija najmlađih i mladih kao budućnosti svake države. Pismenost u oblasti ličnih finansija je jedna od sposobnosti koje su itekako važne i sigurno će igrati veliku ulogu u ostatku života svih nas.

UBCG je ovim aktivnostima  nastavilo da slijedi smjernice bankarskog sektora Evrope i na inicijativu Evropske bankarske federacije iz Brisela, organizuje ovaj događaj već treću godinu za redom. Kao I kroz obilježavanje Nedelje štednje, velika pažnja je usmjerena na finansijsko opismenjavanje djece I omladine I približavanje osnovnih finansijskih I bankarskih kategorija, kroz interaktivne programe prilagodjene odgovarajućem uzrastu djece.