Show all

Dani štednje

Povodom dana štednje 31.oktobar predstavnici Udruženja banaka Crne Gore posjetili su Osnovnu Školu Sutjeska u Podgorici, gdje su učenici petog razreta, kroz osnovne pojmove o štednji upoznati sa značajem štednje, sa ciljem usvajanja osnovnih poruka o štednji.

Dani štednje traju od 31. Oktobra do 6. Novembra i obelježavaju se svake godine. Međutim, tokom cijele godine moramo biti svjesni važnosti racionalnog trošenja novca i odložene potrošnje za bitne stavke, odnosno finansijsku sigurnost koju imamo kroz štednju. Osnovno je ne trošiti više od onog čime se raspolaže.

Svetski dan štednje ustanovljen je 31. oktobra 1924. godine u Milanu, na prvom Međunarodnom kongresu štedionica, a na inicijativu italijanskog profesora Filipo Ravica sa ciljem isticanja vrijednosti štednje za pojedinca i sveukupni ekonomski napredak. Banke širom svíjeta na ovaj dan nagrađuju svoje najvjernije štediše, podstiču nove štediše i podsećaju koliko je finansijska sigurnost bitna.

Tradicionalno, monetarne vlasti u prvoj sedmici novembra ohrabruju banke da pojačanom uslugom, većim kamatama, donacijama, nagradama za građane podstiču štednju, ali i finansijsku inkluziju pogotovo u slabije razvijenim zemljama gdje veliki broj stanovništva nema niti otvorene račune u bankama.

Stabilan i kontunuiran rast štednje zadnje decenije govori o povjerenju u bankarski sistem i potrebi da se odvaja određena suma na stranu. Ne treba kupovati da bi zadivili druge. Trebali bi kupovati samo stvari koje vam trebaju, a ne i one kako bi impresionirali druge, pa čak i ljude koje ne poznajete, ili vam ništa ne znače.  Motivirajte sami sebe tako što ćete pronaći razloge za štednju, jer štednja sa svrhom je zadovoljstvo, ne obaveza, a onda će nakon projektovanog protoka vremana na vašem računu biti iznos koji će vas iznenaditi prijatno. Pozitivno iskustvo drugih treba prihvatiti i stvoriti zdrave navike je poruka koja se promoviše širom svijeta na ovaj dan.

U skladu sa agendom UBCG za Dane štednje, generalni sekretar Pejaković i savjetnik Đoković, posjetili su i održali predavanja u Osnovnoj Školi Sutjeska i na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, u poznali đake i studente sa značajem štednje i trendovima u toj oblasti kada su u pitanju crnogorske banke.

***