Show all

ODRŽAN INFINTECH – DIGITALNA TRANSFORMACIJA – PROCES KOJI NEĆE BITI ZAUSTAVLJEN

Cilj  konferencije INFINTECH koja je održana 10 i 11 oktobra 2024. je olakšavanje diskusija o najnovijim trendovima u bankarskoj industriji, podsticanje međudržavne saradnje i predstavljanje Crne Gore kao rastućeg bankarskog centra.

Na konferenciji se moglo čuti: da je IT transformacija samo  jedan od koraka u transformaciji bankarstva. Ono što vodi trasformaciju je customer experiance i i očekivanje klijenata. Očekuju end to end iskustvo uz korišćenje AI alata koje pruža to end to end iskustvo. Sa druge stane moramo imati što bezbjednije okruženje čiji je cilj čuvanje podataka klijenata.  Jedan od ključnih elemenata svake transformacije je unapređenje procesa koje vidim kao prioritet.

“Digitalizacija nikad nije gotova, a jedan od ciljeva je da se izbaci pečat i da se eventualno stigne do momenta bezgotovrinskog plaćanja. Naš je zadatak je da ubijedimo klijente da koriste i vjeruju tehnologji. To je prvi korak. Potrebno je takođe dosta rada kada je u pitanju u regulacija. Dosta je izazova koji su pred nama. Recimo, U EU je moguće otvoriti račun u banci za pet minuta na telefonu. U Crnoj Gori je je potrebno potpisati brojna dokumenta ako to želite da uradite”.

 “U Crnoj Gori smo deset godina na dva nivoa od toga da usvojimo digitalni potpis. Imamo inicijativu. U bankarskom sektoru legistrativa mora biti unaprijeđena, jer kada pogledamo region vidimo gdje su oni, a gdje smo mi “

 “Od momenta kada je predstavljen iPhone sve se promijenilo. Korisničko iskustvo i banke su to morale takođe to da urade. “

“Treba omogućiti klijentima da sve mogu da odrade online a ne da ih moramo dovoditi u podružnice da potpisuju razna dokumenta. Predviđanje je da će fintech kompanije i banke sarađivati u budućnosti i ne vidim ih kao konkurente”.