Show all

ODRŽAN MEDJUNARODNI KONGRES INSTITUTA SERTIFIKOVANIH RAČUNOVODJA CRNE GORE

Dana 26-28.2024. godine – Održan je međunarodni kongres u organizaciji Institura sertifikovanih računovođa Crne Gore. Bankarski sektor u Crnoj Gori je najzdraviji sektor crnogorske ekonomije i dao je doprinos ekonomskom rastu, poručeno je sa XIX Međunarodnog Kongresa računovođa i revizora Crne Gore.

Viceguverner CBCG Nikola Fabris ukazao je na nelikvidnost koja je višedecenijski problem crnogorske privrede. “U posljednjih deset godina imamo rast broja blokiranih preduzeća, čak 32 odsto privrednih subjekata na kraju avgusta imalo je blokirane račune. Najveći problem sa likvidnošću imaju sektori poljoprivrede, rudarstva, energetike i prerađivačke industrije”, kazao je Fabris.

Sa skupa je poručeno da je kapital banaka u Crnoj Gori oko 875 miliona eura, što je impresivan iznos za malu ekonomiju kao što je crnogorska. Bilježi se rast depozita, a dobra stvar je ta što se bilježi pad broja loših kredita.

Ispred UBCG smo ukazali na spoljne, unutrašnje rizike i rizike bankarskog poslovanja što se odražava i na kamatne stope, gdje smo konkurenti i razvijenim zemljama EU. Navedeni su i biznis barijere, ali i zaključci sa proljetnog skupa MMF-a gdje se ukazalo, da nakon slijedeće 2 godine napretka, uslijed smanjenje prooizvodnje i povećanog zaduživanja zemalja, dakle diskrepaca realne ekonomije i finansijskog zaduživanja, mora imati svoju konačnicu. Kada govorimo o lošim kreditima ukazali smo da smo zadovoljni, obzirom da nemamo finansijsku infrastrukturu koju imaju razvijene zemlje EU. Treba da nas raduje rast depozita koji imamo, gdje je objašnjiv i rast depozita nerezidenata. Koji nije uzrokovan samo pridošlim, već i nerezidentima koji plairaju sredstva preko usluge kastodi banak u Crnoj Gori, ali privučeni i kvalitetnim kamatnim stopama na eure.

XIX Međunarodni Kongres računovođa i revizora Crne Gore u tri dana okupio je predstavnike računovodstveno-revizorske struke iz Crne Gore, regiona i EU, kao i predstavnike nadležnih državnih institucija i regulatora, bankarskog sektora, akademske profesije, javnog i realnog sektora.

Takođe, na Kongresu su predstavljeni radovi eminentnih autora, objavljenih u Zborniku radova sa Kongresa.