Show all

SASTANAK – IZRADA MAPE PUTA FINANSIJSKOG SEKTORA KA ODRŽIVIM FINANSIJAMA

18.09.2024. u CBCG je napravljen prvi sastanak Radne grupe za izradu Mape puta finansijskog sektora ka održivim finansijama. Uvodnu riječ ispred CBCG dala je koordinator Biljana Gligorić-Savjetnica guvernerke za primjenu ESG standarda i inovacije. Očekivanja i potreba efikasnog puta su velika, gdje su javna politika i posvećenost države od velikog značaja. Prikupljanje podataka, evaluacija i prezentacija moraju biti strateški postavljeni.

Mapa puta za održive finansije pruža zemlji holistički, sistematski okvir sa više zainteresovanih strana za zajedničko definisanje ciljeva održivog finansiranja, identifikaciju ključnih mogućnosti i barijera i postavljanje akcija i ključnih reformi potrebnih za usklađivanje finansijskog sistema sa nacionalnim i globalnim prioritetima održivog razvoja.

Uloga banaka je velika, ali moramo da radimo i na svjesnosti javnosti o ovom procesu. Klimatske promjene predstavljaju ozbiljnu prijetnju i stvaraju brojne rizike za privrede, društva i ekosisteme. Umanjenje ovih rizika zahtijeva rad na drastičnom smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte u kombinaciji s mjerama za povećanje otpornosti na posljedice koje nastaju kao rezultat povećane koncentracije ovih gasova.