Show all

SEPA PREZENTACIJA HNB-a

U sklopu razmjene informacija i proširivanja znanja o SEPA procesima, u organizaciji CBCG 6.09.2024.god. održana je prezentacija o iskustvima Hrvatske kada je ovaj proces u pitanju.

Prezentacija je organizovana u sklopu studijske posjete Crnoj Gori koleginica iz Sektora za platni promet Hrvatske narodne banke. CBCG je iskoristila ovu priliku i organizivali su prezentaciju za komercijalne banke crnogorske, gdje su koleginice iz HNB-a podijelila svoja iskustva u radu sa SEPA platnim šemama i generalno pristupom Hrvatske ovom procesu. Ukazano je na proces, zahtjevnost, tehničke detalje, XLM razmjene podataka, što je jedan od zahtjevnijih elemenata procesa počevši od promjene formata platnih naloga-sada se treba preći na XLM formate poruka, plus svi ostali tehnički zahtjevi. Pred bankama je veliki posao internih priprema kako bi uopšte bili u stanju podnijeti zahtjev pristupanja SEPA platnih shemama.

Sa druge strane CBCG kao vlasnik i upravitelj platnih sistema treba pripremiti te sisteme za SEPA-u i tu u provom redu misli se na interoperabilnost da srugim platnim sistemima SEPA zemalja, ali i na ostale tehničke aspekte platnih sistema kako bi bili u stanju pordžati SEPA sheme.

Pristup SEPA nije mandatoran, obavezan za banke, ali svakako jeste tržišna prednost za banke koje pristupe i ponude tu vrstu plaćanja svojim klijentima koji će biti znatno jeftiniji od postojećih kanala plaćanja.