Show all

ODRŽAN SASTANAK RADNE GRUPE ZA ODRŽIVI RAZVOJ

12.06.2023. Predstavnici UBCG su učestvovali na sastanku Radne Grupe za održivi razvoj – cilj sastanka je bio pokretanje konsultativnog procesa u cilju pripremanja istupanja državne delegacije na zasijedanju Generalne skupštine UN-a.  Naime, iz UN su dostavljeni inputi vezani za prioritetne oblasti odnosno ciljeve održivog razvoja koji bi se mogle naći u izjavi za SDG samit.

Nametnulo se da članovi radne grupe daju svoje inpute odnosno da prioritizujete oblasti odnosno ciljeve održivog razvoja za koje smatrate da bi bilo opravdano da se nađu u istupanju koje naša delegacija bude imala u septembru u UN.  Crna Gora je u prethodnom periodu uspostavila institucionalni, strateški i normativni okvir za upravljanje u oblasti klimatskih promjena, međutim isti zahtjeva kontinuirano unapređenje je u cilju postizanja pune usklađenosti sa međunarodnim obavezama (UNFCCC/Pariski sporazum i proces EU integracija/Pregovaračko poglavlje 27), kao i sa izmjenama zakonskih rješenja koje su toku. U tom smislu, Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma u okviru projekta “Jačanje crnogorskog Nacionalno utvrđenog doprinosa i akcija adaptacije u okviru transparentnosti kroz inicijativu za izgradnju kapaciteta za transparentnost – CBIT“, sprovodi sveukupna procjenu kapaciteta nacionalnih institucija u kontekstu pitanja mitigacije (ublažavanja)  i adaptacije (prilagođavanja) na klimatske promjene. Svrha i krajnji cilj ove aktivnosti je evidentiranje i ocjena početnog stanja postojećih institucionalnih, organizacionih, administrativnih i ljudskih kapaciteta  u odnosu na ciljni ishod tj. stanje koje omogućava zadovoljavanje uslova transparentnosti u oblasti klimatskih promjena u skladu sa nacionalnim i međunarodnim preuzetim obavezama. Na osnovu definisanja početnog stanja i postojećih kapaciteta definisaće se program unapređenja istih, kao i mehanizam za njihovo praćenje tokom vremena (na svake dvije godine).

 Ovaj proces će između ostalog rezultirati:

  • Definisanje početnog stanja, analize nedostajućih kapaciteta institucija i pripremom aktivnosti i programa za uklanjanja identifikovanih nedostataka kao i mehanizama za njihovo kontinuirano pracenje i unapređenje tokom vremena (na svake dvije godine),
  • Inputima za dizajniranje i funkcionisanje nacionalnog sistema za monitoring, izvještavanje, verifikaciju i evaluaciju – MRV(E).

Procjena kapaciteta će biti sprovedena u dva koraka: prvi korak podrazumijeva prikupljanje i obradu odgovora na upitnik koji je koncipiran na način da analizira sve relevantne aspekte potrebnih kapaciteta, dok će u drugom koraku tim konsultanata posjetiti institucije i direktnoj komunikaciji sa istima dodatno razmotriti pojedine elemente upitnika.