Show all

ODRŽAN SASTANAK POVODOM EKONOMSKIH MJERA VEZANIH ZA PANDEMIJU CORONA VIRUSA U CRNOJ GORI

Na dan 06.04.2020.god. u organizaciji Centralne banke Crne Gore i UBCG održan je sastanak na kojem su se sagledavale mjere preduzete i izazovi koji očekuju privredu Crne Gore nametnuti pandemijom Korona virusom. Na sastanku su bili prisutni potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović Guverner g-din Žugić sa saradnicima, Ministar finansija g-din Darko Radunović, , predsjednik odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević, predsjednik Privredne komore Crne Gore g-din Vlastimir Golubović, savjetnik premijera za pitanje finansija g-din Radule Raonić.
Banke su likvidne, solventne, dobro kapitalizovane, efikasno su realizovale mjere Centralne banke, i nastaviće da vrše optimalnu funkciju u sistemu.

Na sastanku su prezentovani podaci o 61.343 klijenata koji su iskoristili pravo na moratorijum, vrijednosti od oko 1,23 milijarde eura. Tokom mjeseca marta banke su odobrile dodatnih 73,4 miliona eura novim tražiocima kredita, kao i značajne iznose garancija, što je jako bitno za održivost privrednih aktivnosti, a na nivou je redovnih aktivnosti naravno uvažavajući sezonalnost i postojeće okolnosti.

Jedna od poruka sa skupa jeste da treba podržati sve one firme koje ne otpuštaju uposlene, koje redovno plaćaju poreze i doprinose, koje imaju dobru istoriju saradnje sa bankama, ali i one koje imaju potencijal za rast. Neophodno je podržati likvidnost malih i srednjih preduzeća, a posebno je osjetljiv sektor turističikih usluga.

Banke su likvidne, solventne, dobro kapitalizovane, efikasno su realizovale mjere Centralne banke, a spremne su spram mogućnosti da u svakom smislu omoguće što lakše prevazilaženje postojeće pandemije, ne samo društveno odgovornim donacijama NKT-u, već i svojim svakodnevnim aktivnostima.