Show all

ODRŽAN SASTANAK U UPRAVI PRIHODA

21.02.2020.god. u Upravi Prihoda Crne Gore održan je sastanak predstavnika UBCG  i UP gdje su bili prisutni odgovorni iz Sektora za IT, Sektora za naplatu, kao i Sektora za usluge i registraciju. Predmet sastanka je bila inicijativa Addiko banke preko Udruženja, za uspostavljanje saradnje u dijelu koji se odnosi na dostupnost podataka sa kojim raspolaže Poreska Uprava Crne Gore.

Razmjenjena su razmišljanja o zatečenom stanju, problemima u prinudnoj naplati, procesima koji su u toku i šta je moguće uraditi u najkraćem roku.

Uzevši u obzir digitalizaciju, brzinu obrade podataka i potrebnost za optimalnim servisiranjem tržišta na siguran način uz evaluaciju koja dovodi rizik na minimum, podaci koji bi bili na raspolaganju bankama od strane UP mogu značajno unaprijediti poslovanje, postaviti osnove za punu digitalizaciju poslovanja, ali i uvesti na veći stepen i urednost naplate poreza.

Pretpodstavka je osnov da bi se navedena unapređenja mogla sprovesti na osnovu podataka  koje bi nam po pozivu ustupali: kao npr.  uz naziv poslodavca,  podatak o urednosti u plaćanju; iznos prijavljenih mjesečnih poreskih obaveza klijenta i slično, a sa kojima raspolaže Poreska uprava. Premisa je da izvještaj po pojedinom klijentu bi mogao biti na principu izvještaja iz RKB-a kojim rukovodi CBCG, ili slično, gdje nijesmo u koliziji sa važećom normativom.

Otvaranjem ovog pitanja, cijenimo da bi, na nivou sistema, obezbijedili kvalitetniju uslugu klijentima, pojednostavili administraciju, automatizovali i unaprijedili proces analize boniteta, zaštitili potrošače provjerom tačnosti podataka i u krajnjem otvorili mogućnost za dalju nadogradnju procesa sa novim digitalnim uslugama koje postaju osnova za sve više klijenata.

Za pristup ovim podacima bi postojala pismena saglasnost klijenta kojom bi ovlastio banku za pristup pomenutim podacima. Ustupanje ovih podataka nije u koliziji niti sa jednim zakonskim, ili podzakonskim aktom, ukoliko imamo pisanu saglasnost klijenta.