Show all

Održana sjednica UO UBCG i izabran novi predsjednik Udruženja

U skladu sa Statutom Udruženja banaka Crne Gore, danas 18.11.2019.god. održan je Upravni odbor, na kojem su glavne teme bile, Asset Quality Review, zadaci, očekivanja, proces i politika realizacije, kao i izbor novog predsjednika UO UBCG.

Udruženje se proaktivno postavilo prema izazovnom procesu AQR i zaključak je neophodnost organizovanja radne grupe experata iz komercijalnih banaka koji će pratiti proces i konstruktivnim prijedlozima olakšati optimizaciji procesa. Od velikog značaja će biti izbor savjetnika (revizorskih kuća) i procjenitelja koji će učestvovati u procesu sagledavanja kreditnih porfolija banaka, gdje treba voditi računa i o lokalnim specifičnostima, gdje se podrazumjeva praćenje međunarodnih standarda. Bitna su iskustva iz regiona, gdje su se prepoznali različiti pristupi metodologiji u praktikovanju AQR u susjednim zemljama, gdje je naravno osnova metodologija Evropske Centralne Banke.

Jednoglasnom odlukom prisutnih članica Udruženja za novog predsjednika Udruženja banaka Crne Gore je izabran g-din Mladen Rabrenović, glavni izvršni direktor Zapad banke, a za zamjenika g-din Aleksa Lukić glavni izvršni direktor Erste banke Podgorica. Uvjerenje je da će novi predsjednik i podpredsjednik Udruženja nastaviti kvalitetan rad prethodnika g-dina Zaimovića, glavnog izvršnog direktora Hipotekarne banke, gdje je akcentirana kvalitetna saradnja kako među samim bankama, unapređenje samog Udruženja, tako i sa institucijama od značaja za bankarsko poslovanje, gdje se izdvajaju Ministarstvo Finansija Crne Gore i Centralna banka Crne Gore kao adrese od posebnog značaja, kao predlagača i supervizora zakonskih i podzakonskih akata bitnih za bankarsko poslovanje.