Show all

Štedimo za budućnost – Udruženje banaka Crne Gore

Udruženje banaka Crne Gore u susret sedmici štednje, upriličilo je 30.10.2018.god. edukativnu posjetu osnovnoj školi Oktoih i Ekonomskoj školi Mirko Vešović u Podgorici, gdje su pored uvoda u važnost štednje podjeljeni rokovnici, štedne kasice, majce sa maksimom štedimo za budućnost… koje su donirale banke u promociji sedmice štednje.

Svetski dan štednje je ustanovljen 31. oktobra 1924. godine u Milanu, na prvom Međunarodnom kongresu štedionica, a na inicijativu italijanskog profesora Filipo Ravizza koji je u periodu poslije prvog svjetskog rata i poslijedične krize, želio da istakne vrijednost štednje kako za pojedinca tako i za sveukupni ekonomski napredak. Profesor je htio da naglasi i važnost borbe protiv rasipništva, a posebno koliko je važna finansijska edukacija najmlađih i mladih kao budućnosti svake države. Pismenost u oblasti ličnih finansija je jedna od sposobnosti koje su itekako važne i zasigurno će igrati veliku ulogu u ostatku života svih nas.

U Kanadi, kao jednoj od razvijenijih zemalja, a time i reper dobre prakse, već u petom razredu osnovne škole djeca prave novčane obračune i razvijaju finansijske planove, što uključuje i planiranje prihoda i rashoda kako bi se ostvario određeni cilj. Rezultat za neophodnost aktivnijeg pristupa ovoj problematici, dala nam je Studija OECD Programa za međunarodnu evaluaciju studenata (PISA testiranja) iz oblasti finansijske pismenosti, koji je rađen u 15 zemalja, gdje ukazuje da svaki četvrti student nije u stanju da na adekvatan način donosi jednostavne odluke vezane za svakodnevnu potrošnju, dok tek svaki deseti razumije kompleksnije probleme, poput poreza i kamatnih stopa. Na finansijskoj edukaciji treba insistirati upravo u manje razvijenim zemljama. U izvještaju Standard and Poors agencije o finansijskoj pismenosti država svijeta, Crna Gora je najbolja u region sa 48% odrasle populacije koji su ispunili kriterijume prema kojima se mogu smatrati finansijski pismenim, međutim cilj trebaju da budu rezultati u razvijenim zemljama Evrope.

Skoro cijeli vijek, svake godine prva sedmica novembra je dan pojačane društvene odgovornosti banaka. Banke širom svijeta, na ovaj dan nagrađuju svoje najvjernije štediše i podsjećaju koliko je finansijska sigurnost bitna, važnost finansijske sigurnosti u vidu ušteđevine i koliko je važno štedeti za postavljene ciljeve.

 

 

 

JU OŠ “Oktoih” Podgorica

 

 

 

Srednja Ekonomska škola “Mirko Vešović”