Show all

ODRŽANA RADIONICA „POTENCIJALI I INVESTICIONE MOGUĆNOSTI FINANSIRANJA PROJEKATA UNAPREĐENJA ENERGETSKE EFIKASNOSTI I KORIŠĆENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE U CRNOJ GORI“

U saradnji sa našim partnerima, Finance in motion i Green for Growth Fund sa sjedištem u Luksemburgu u Podgorici je u prostorijama kod UBCG, održana radionica „POTENCIJALI I INVESTICIONE MOGUĆNOSTI FINANSIRANJA PROJEKATA UNAPREĐENJA ENERGETSKE EFIKASNOSTI I KORIŠĆENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE U CRNOJ GORI“. Predavač je bio ekspert iz ove oblasti, Nikola Nikolić iz kompanije Enecons iz Beograda. Prisutno je bilo 14 polaznika iz banaka članica Udruženja i naših partnera MBA (Montenegro Business Aliance) , njihovi predstavnici u odboru za energetiku u kojem je član i predstavnik UBCG.

Crna Gora se kao potpisnica Ugovora o energetskoj zajednici Jugoistične Evrope opredijelila da svoju politiku u oblasti energetike vodi i usklađuje sa evropskim standardima. Članstvo u ovoj zajednici uključuje i obaveze za ostvarivanje zadatih ciljeva u domenu unapređenja energetske efikasnosti (EE) i korišćenja obnovljivih izvora energije (OIE).

Tržište projekata unapređenja EE i korišćenja OIE ima trend rasta i sa sigurnošću se može očekivati da će u ovim oblastima biti potrebna značajna ulaganja i nakon završetka perioda na koji se odnose gore navedeni ciljevi. Ostvarenje ovih ciljeva Crne Gore neće biti moguće bez kvalitetnih proizvoda na finansijskom tržištu, odnosno atraktivnih kreditnih linija kreiranih za ovu vrstu tražnje. Iskustvo u regionu nedvosmisleno pokazuje da se banke koje pravovremeno prepoznaju segment pružanja finansijskih usluga za projekte unapređenja EE i korišćenja OIE kao atraktivan, vrlo brzo pozicioniraju među lidere na ovom specifičnom tržištu.