Show all

Održana međunarodna konferencija o zaštiti eura od falsifikovanja

Međunarodna konferencija pod nazivom Evropska strategija za zaštitu eura na području Mediterana počela je  danas u hotelu Hilton u Podgorici.

Konferenciji, koju organizuju Ministarstvo finansija i ekonomije Italije i Evropska komisija (EK), uz podršku Centralne banke (CBCG), prisustvovaće zvaničnici Evropske centralne banke (ECB), EK, Europola, predstavnici centralnih banaka i vlada zemalja iz oblasti Mediterana, kao i predstavnici Ambasade Italije u Crnoj Gori.

Konferenciju će otvoriti izvršni direktor CBCG, Radoica Luburić, ambasador Italije u Crnoj Gori, Vincenzo Del Monaco, predstavnik EK – Direktorata za ekonomska i finansijska pitanja, Marco Di Benedetto, predstavnik Ministarstva finansija i ekonomije Italije, Roberto Ciciani i predstavnik italijanske Centralne kancelarije za borbu protiv prevara u vezi sa sredstvima plaćanja, Antonio Adinolfi.

„Glavne teme konferencije, o kojima će učesnici raspravljati tokom tri dana, odnosiće se na najnovije mjere EK usmjerene na zaštitu eura od falsifikovanja, ulogu centralnih banaka i ostalih institucija u ovom procesu i zaštitne mehanizme koji su zemljama Mediterana na raspolaganju u borbi protiv falsifikovanja eura“, navodi se u saopštenju.

Konferencija, koja traje do petka, organizuje se u okviru Pericle 2020 programa, koji ima za cilj da spriječi falsifikovanje eura i povezane prevare kroz organizovanu borbu i na taj način unaprijedi kompetitivnost ekonomije Unije i obezbijedi održivost javnih finansija u oblasti Mediterana i šire. Konferenciji će prisustvovati Generalni sekretar Bratislav Pejaković I savjetnik u UBCG Nebojša Đoković.