Show all

ODRŽAN SASTANAK MBS U BEOGRADU

Edukacija je od krucijalnog značaja na Zapadu i na Istoku

Udruženje banaka Crne Gore od 17-19 maja u Beogradu, prisustvovalo je na redovnom zasjedanju Međunarodnog koordinacionaog savjeta udruženja banaka iz regiona Zajednice nezavisnih država, Centralne i Istočen Evrope (Međunarodni bankarski savjet-MBS) čiji je UBCG član od 2015.god. Centralna tema zasjedanja se odnosila na rastuću ulogu nacionalnih bankarskih udruženja u programima finansijske edukacije i pismenosti, ali kao sastavni dio je bio i prezentacija bankarskih pokazatelja i ekonomskih kretanja u zemljama čllanicama.

 Predstavnici iz Crne Gore mogli su se pohvaliti uključivanjem od ove godine u edukaciju kroz promovisanje Money week-Evropske nedelje novca, gdje je uz saradnju sa CBCG napravljen iskorak u odnosu na raniji period. Edukacija je bitna kako za najmlađe, srednjoškolce i studente, ali i za korisnike i pružaoce usluga u bankarstvu, kao i predstavnicima tzv. Sedme sile gdje će na jesen UBCG organizovati poseban seminar posvećen novinarima koji prate ekonomska i finansijska zbivanja. Uz saradnju sa referentnom konsultantskom kućom iz Njemačke spremamo i booklets preko kojih će se vršiti edukacija svih korisnika finansijskih usluga kroz upoznavanje sa terminologijom i procedurama bankarskim. Na zasjedanju su tretirani ekonomski uslovi i problemi u poslovanju, a opet u skladu sa diskusijama i zaključcima Evropske bankarske federacije gdje je UBCG takođe punopravan član od 2007.god. U Crnoj Gori možemo reći da smo prediktivno reagovali dovodeći dokazane stručnjake iz Evrope, ali i preko renomiranih revizorskih kuća, organizujući seminare i radionice po najaktuelnijim stavkama, od uvođenja novih računovodstvenih standarda IFRS9, detaljnije upoznavanje sa standardima Bazela III i najave bankama rješenja Bazela IV koji je u pripremi, Biznis intelligence i Document management systema, potom radionica sa standardima prevencije protiv pranja novca, a kraj maja i jun mjesec će biti posvećen novim protokolima SWIFT sistema, platni promet sa inostranstvom, i zaštiti od syber kriminala, koje će voditi eksperti iz Brisela.

 Radi se na usavršavanju infrastrukturnog okvira kojim se želi obezbjediti ažurnost podataka bitnim za donošenje odluka prilikom kreditiranja, kako pojedincima i pravnim licima, tako i za formiranje baze podataka koja može ukazivati pravovremeno na trendove i adekvatne odgovore bankara. Posebna pažnja je posvećena radionicama o digitalnom bankarstvu koje je stvarnost u svijetu, sistemima zaštite i kliringa, gdje se pruža prilika Crnoj Gori da budemo predvodnici u region uz saradnju sa renomiranim, dokazanim provajderom u svijetu. Na zasjedanjima je posebno pohvaljen časopis koji publikuje UBCG kao jedino glasilo bankarske, ekonomske struke koje će uskoro da obilježi i desetogodišnjicu objavljivanja stručnih bankarskih i ekonomskih tekstova.