Show all

U Tirani održan 42. sastanak pridruženih članica EBF

 

Petak, 29. april 2016.

U Tirani je održan 42 sastanak pridruženih članica Evropske bankarske federacije. Sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja banaka iz Albanije, Italije, Mađarske, Njemačke, Estonije, Češke republike, Azerbejdžana, Luksemburga, Poljske, Srbije, Turske i Crne Gore

(Generalni sekretar Mirko Radonjić i savjetnik Nebojša Đoković).

Na sastanku su konstatovani kvalitetni pokazatelji na nivou bankarskog sistema Crne Gore, kako u pogledu iznosa depozitne baze Pravnih i fizičkih lica od oko 2,85 milijarde eura, tako i likvidnosti koja je nominalno iskazana kroz iznos od oko 923 miliona eura, kao i optimizam rezultata kroz akcije koje se očekuju nakon expertskih analiza WB koje će doprinijeti stabilnosti finansija generalno.

Akcije u standardizaciji regulative koja se harmonizuje sa propisima razvijenih zemalja EU u narednom periodu ticaće se izmjene Zakona o bankama, Zakona o zaštiti depozita, usvajanje zakona o Faktoringu kao i usvajanje računovodstvenog standarda IFRS 9. Dogovorena je i tehnička saradnja koja će se razvijati kroz vrijeme sagledavajući prioritete.